Testen & analyses

BioDex Meting

De Biodex dynamometer of Cybex is een computergestuurde machine die de exacte spierkracht kan meten. Met de test kunnen wij de (isokinetische) functie van spieren rond de knie, schouder of rug kunnen testen.

Wat is isokinetisch testen?

Isokinetisch testen houdt in dat tijdens het testen de snelheid constant blijft, afhankelijk van de kracht die de testpersoon aanlevert.

Door middel van bewegingsbegrenzers, steunen en banden waarmee de testpersoon wordt vastgezet, gebeurt het testen altijd binnen een veilige en functionele marge.

We krijgen hiermee een goed beeld, van de spierkracht in en rondom het gewricht, tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw kruisband of schouder. We kunnen de maximaalkracht, submaximaalkracht en het krachtuithoudingsvermogen na de test duidelijk weergeven en aan u of uw behandeld fysiotherapeut terugkoppelen. 

Het brengt niet alleen de spierafname in kaart, maar ook in welk bewegingsbereik deze zwakte optreedt. Dit helpt bij de aanvang of voortzetting van uw revalidatietraject of ander sportdoel.

Is een Biodex Meting klinisch bewezen?

Ja, dit is de standaard voor spier- en gewrichtsbeoordeling. Onderzoek heeft, samen met meer dan 25 jaar klinische toepassing, aangetoond dat isokinetische weestand testen een veilige en objectieve manier is om lichamelijke beperkingen of verbeteringen in kaart te brengen. Recent wetenschappelijk onderzoek.

Uitvoering
  • Van de knie wordt een buig- en strekbeweging gevraagd.
  • Van de schouder wordt de beweging gevraagd van het naar binnen en buiten draaien van de onderarm met een gebogen elleboog.
  • In de rug wordt een beweging gevraagd van voorover buigen en uitstrekken.
Resultaten

De resultaten worden direct berekend door de computer en met u besproken. Mogelijk volgt een intern overleg tussen afnemer en de behandelend fysiotherapeut of trainer/coach/arts. 

De resultaten worden vervolgens worden opgenomen in uw dossier. Eventueel kunnen we op basis van de testen het behandelplan aanpassen.

Testlocatie

Ons apparaat staat in Beesd, dit is ong. 20 minuten rijden van Utrecht vandaan, Daar het apparaat zich niet makkelijk laat verplaatsen hebben we voor een centrale locatie gekozen die makkelijk te bereiken is via de snelweg A2.

Kosten

49,99 euro

Benodigdheden

  • Hartslag meter met borstband. (Eventueel ook te leen.)
  • Handdoek

Test locatie

Alpha Fysiotherapie, Voorstraat 34, 4153 AL Beesd

Alpha Fysiotherapie, Boschweg 6, Culemborg

Alpha Fysiotherapie, Daltonlaan 400, Utrecht

Veel gestelde vragen

  • Hoe wordt er lactaat afgenomen?

Lactaat wordt afgenomen door middel van een pijnloos prikje in de vinger. Er zal ten alle tijden een nieuwe steriele naald gebruikt worden bij iedere prik. 

  • Is een inspanningstest zwaar?

Het is goed om te weten dat je bij deze inspanningstest niet maximaal hoeft te gaan. Wij testen lopers sub-maximaal met een persoonlijk vooraf opgesteld testprotocol.

Interesse om een keer gratis mee te trainen?

We kijken er naar uit om je te leren kennen!